Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Διαιρέσεις


Δόντια

Νεογιλά δόντια - Νεογιλή Οδοντοφυία

δόντια νεογιλά
Τα νεογιλά δόντια είναι η πρώτη γενιά δοντιών που εμφανίζονται στο στόμα. Η νεογιλή (παιδική) οδοντοφυία ξεκινά την εμφάνιση της γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 1/2 χρόνων περίπου. Τα νεογιλά δόντια είναι συνολικά είκοσι. Δέκα στην άνω και δέκα στην κάτω γνάθο.
Χρησιμεύουν τα παιδικά (νεογιλά) δόντια;
Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, όσο και για την μάσηση της τροφής , την επικοινωνία, αλλά και την εμφάνιση. Επίσης - κι αυτό είναι κάτι που πολύς κόσμος αγνοεί - είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Μόνιμα δόντια - Μόνιμη Οδοντοφυία

δοντια ανω γναθου- μόνιμα δόντια άνω γνάθου -


Από τον 6ο χρόνο της ζωής τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα δόντια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία γενιά δοντιών.
Η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυίας γίνεται με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.
Να μην ξεχνάμε όμως ότι ακολουθεί και η εμφάνιση των τρίτων γομφίων (που ονομάζονται φρονιμίτες) περίπου σε ηλικία 17 ως 20 ετών. Τότε ο συνολικός τους αριθμός είναι 32, δεκαέξι στην άνω και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο.
Ανάλογα με το σχήμα και τη χρησιμότητά τους τα δόντια χωρίζονται σε τομείς (κοπτήρες), κυνόδοντες, προγομφίους και γομφίους.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πρόσθετα και Συντηρητικά

Αυτό που συζητούσαμε για τα πρόσθετα και τα συντηρητικά που υπάρχουν στα διάφορα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι μας.

Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. 
Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.

Για την καλύτερη διαχείρηση αυτών των ουσιών, κάθε ένα πρόσθετο έχει πάρει έναν μοναδικό αριθμό. Στην Ευρώπη οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν με το Ε, πράγμα όμως που δε συμβαίνει εκτός Ευρώπης. Οι χώρες γενικώς δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες και απαγορεύσεις για τα διάφορα πρόσθετα. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες, σε άλλες εμφανίζονται με το Ε μπροστά, σε άλλες με τον αριθμό και σε άλλες με την ονομασία τους.

Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες:

Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίες
Ε200-Ε299     συντηρητικές ουσίες
Ε300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίες
Ε400-Ε499     γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα, σταθεροποιητές
Ε500-Ε599     ρυθμιστές οξύτητας
Ε600-Ε699     βελιτωτικά γεύσης
Ε900-Ε999     διάφορα
Ε1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΛΑΒΕΡΩΝ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ Ε





ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ KAΡΚΙΝΟΓΟΝΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ




Ε 102 E 102 Ε 102

E 104

Ε 107 E 107 Ε 107

E 110

Ε 110 E 133 Ε 122

E 312

Ε 122 E 127 Ε 151

E 128

Ε 123 E 131 Ε 154

E 132

Ε 124 E 212 Ε 173

E 123

Ε 132 E 154 Ε 407

E 155

Ε 155 E 210 Ε 128

E 211

Ε 210 E 250 Ε 153

E 216

Ε 211 E 218 Ε 155
Ε 212 E 219

Ε 213 E 220 E 230
Ε 219 E 230

Ε 223 E 311 E250
Ε 214 E 320

Ε 215 E 251 E251
Ε 216 E 262

Ε 217 E 270 E252
Ε 218 E 310

Ε 431 E 627 E 900
Ε 224 E 124

Ε 225 E 325

Ε 226 E 541

Ε 227 E 621

Ε 250 E 623

Ε 131 E 122

Ε 310 E 217

Ε 311 E 631

Ε 312 E 632

Ε 414 E 635

Ε 430 E 120

Ε 221 E 215


E 321
Αυτές τις ουσίες μπορούμε να τις αποφεύγουμε, αλλά το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, γιατί τώρα πάρα πολλές εταιρείες αναγράφουν τα πρόσθετα με το όνομά τους και όχι με τον κωδικό.